Blog

Anne Frank House

Anne Frank was een Joods meisje dat kort voor het einde van de oorlog in het kamp Belsen stierf. Zij en haar familie verborgen zich meer dan 2 jaar in een schuilplaats terwijl Amsterdam bezet was, terwijl ze een dagboek bijhielden. In 1957 opende de Anna Stichting een herdenkingsmuseum in het huis waar de familie Frank voor de nazi’s was gevlucht.

De belangrijkste tentoonstelling van het museum is natuurlijk het dagboek zelf, waarvan het origineel binnen deze muren wordt bewaard. Voor het museum staat een standbeeld van een 13-jarig meisje, waar mensen vaak bloemen bij leggen.

Een gelijknamige film werd geregisseerd door George Stephenson, gebaseerd op het dagboek van Anne Frank. Actrice Shelley Winters won een Oscar voor haar bijrol. Dat beeldje is ook vandaag nog te zien in het museum.
Het museum bevat foto’s van Anna en haar familie, een gereconstrueerde studie van de vader (hij is de enige overlevende van het gezin), documenten en huishoudelijke voorwerpen zoals een schrijfmachine, een album, enz. Er zijn nog steeds inkepingen op de deurpost, die de hoogte van de kinderen aangeven. Het plafond toont foto’s van Amsterdam in oorlogstijd, zijn inwoners en hun dagelijkse leven.

Praktische informatie

Adres: Prinsengracht, 267

Van november tot maart dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 uur (op zaterdag tot 21.00 uur) en van april tot oktober van 9.00 tot 22.00 uur.

Toegang: 10,50 EUR, voor kinderen van 10-17 jaar – 5,50 EUR, jonger dan 10 jaar – gratis.